بیماری کراتوز اکتینیک موجب ایجاد ضایعه و لک می شود همراه با پوسته شدن،  و در صورت عدم درمان ممکن است تبدیل به سرطان کارسیوم یا سلول سنگ فرشی که نوعی سرطان پوست است شود.

بیماری کراتوز اکتینیک چیست ؟ 

ضایعه و لک  های زبر به شکل پوسته پوسته روی اپیدرم پوست (لایه سطحی پوست ) این ضایعات به کراتوزهای سولار (خورشیدی ) نیز معروف است. کراتوز اکتینیک بیماری بسیار رایجی است و افرادی زیادی به آن دچار می شوند. دلیل ایجاد آن اشعه فرابنفش (UV)  خورشید است. به دلیل اینکه این بیماری ممکن است به سرطان تبدیل شود به آن ضایعه پیش سرطانی نیز می گویند.

 

بیماری کراتوز اکتینیک

 

علائم  کراتوز اکتینیک

این بیماری کراتوز اکتینیک معمولاً با مشاهده ضایعات برآمده و زبر شروع می شود که می تواند دارای تنوع رنگی باشد که اغلب پوسته های قهوه ای یا زرد بالای ضایع دیده می شود. این ضایعات می توانند به رنگ های : صورتی، قرمز، خاکستری و رنگ پوست باشند و همچنین می توانند علائمی مانند: خارش و سوزش، گزگز، خونریزی، رنگ پریدگی لب ها، ضایعات شاخ پوستی (ضایعاتی که از پوست مانند شاخ حیوانات بیرون می زند)، درد هنگام لمس را تجربه می کنند.

کراتوز اکتینیک  در کدام نواحی از بدن ایجاد می شوند ؟

ضایعات معمولاً در نواحی که در معرض نور خورشید قرار دارند ایجاد می شود، روی نواحی مانند : گوش، صورت، بازوها، دست ها، پاها و پوست

عوامل ریسک زا کراتوز اکتینیک 

می توان گفت علت تمام مورد های ابتلا به بیماری کراتوز اکتینیک اشعه فرابنفش خورشید و همچنین سولاریوم می باشد، اشعه فرابنفش موجب آسیب رساندن به پوست می شود که این اتفاق به مرور زمان ایجاد می گردد و این یعنی قرارگرفتن زیر نور خورشید حتی زمان کوتاه در طولانی مدت و در صورت تداوم خطر ابتلا به کراتوز اکتینیک را بالا می برد. اما برخی از افراد بیشتر در معرض ابتلا قرار دارند که شامل :

افرادی که دارای پوست بسیار روشن و رنگ پریده هستند ودارای موهای قرمز یا بلوند و چشمهای آبی، سبز یا خاکستری هستند.

افرادی که بدون محافظت در معرض نور خورشید قرار می گیرند.

افرادی که در فضای باز کار می کنند.

افراد مسن و ناتوان

افرادی که بر اثر بیماری سیستم ایمنی ضعیفی دارند ( ایدز، پیوند عضو، شیمی درمان و ….)

افرادی که دچار بیماری های خاص پوستی هستند و به اشعه فرابنفش خورشید حساسیت دارند مانند بیماری های : گزرودرما پیگمنتوزوم و آلبینیسم

درمان کراتوز اکتینیک

درمان کراتوز اکتینیک به نوع  آن وتعداد AK ها و تشخیص پزشک معالج بستگی دارد، ممکن است در همان جلسه مراجعه به صورت سرپایی مشکل حل گردد و ممکن است از راهکارهای پزشکی زیر استفاده شود:

معمولاً بعد از سه ماه درمان AK ها از بین خواهد رفت اما در سال یک الی دوبار باید برای کنترل و چکاپ به پزشک مراجعه شود تا مطمئن شوید که مشکلی نیست اما اگر داری سیستم ایمنی ضعیفی هستید به دلایل مختلف، باید در سال 4 تا 6 با به پزشک مراجعه کنید.

کرایوتراپی (سرما درمانی ) 

اگر تعداد AK ها کم  و در حد یک یا دو عدد باشد به احتمال زیاد برای شما کرایوتراپی تجویز می گردد. این فرایند به این صورت انجام می شود که نیتروژن مایع که یک ماده سرد است برای فریز کردن ضایعه مورد استفاده قرار می گیرد و طی چند روز تبدیل به تاول شده و از بین خواهد رفت.

لایه برداری شیمیایی برای درمان بیماری کراتوز اکتینیک

به وسیله مواد شیمیایی تحت نظر پزشک روی ضایعه انجام می شود و پوست لایه برداری می شود. امکان دارد تا چند روز اول پوست دچار التهاب خفیف و قرمزی شود که بعد از چند روز از بین می رود و پوست جدید و سالم را به ارمغان می آورد.

فتودینامیک  تراپی

اگر تعداد AK ها زیاد باشد یا بعد از درمان مجدداً عود کرده باشد این روش مناسب می باشد. در این درمان از نور درمانی و کرم های مخصوص برای نابود کردن سلول های پیش سرطانی استفاده می شود. در طول درمان نباید نور خورشید به پوست و نواحی درگیر تابیده شود.

برداشتن پوست در درمان بیماری کراتوز اکتینیک

در این روش ابتدا پزشک متخصص دکتر سعید نورایی با مواد بی حسی دور ضایعه را بی حس می کند و سپس با ایجاد برش AK ها را برداشته و پوست را بخیه می زند. معمولاً بعد از گذشت سه هفته پوست بهبود پیدا می کند.

درمان دارویی

استفاده از پماد و کرم های دارویی که گاهی اوقات شاید بیمار مجبور باشد تا چندین ماه از آن ها استفاده کند. کرم ها و ژل هایی که معمولاً توسط پزشک تجویز می شود عبارتند از:

کرم فلورواوراسیل (فلووراک)

کرم دیکلوفناک یا ژل ولتارن

ژل اینگنول مبوتات یا پیکاتو

کرم ایمی کیمود یا آلدار و زیکلارا

توصیه ها برای پیشگیری از ابتلا به بیماری کراتوز اکتینیک

قبل از خروج از منزل از ضد آفتاب با SPF مناسب استفاده کنید و هر سه ساعت آن را تمدید کنید.

استفاده از کلاه لبه دار و عینک به ویژه در تابستان.

اجتناب از حمام آفتاب و قرار گرفتن طولانی در معرض نور خورشید.

اجتناب از برنزه شدن در سولاریوم.

تشخیص ضایعات سرطانی و غیر سرطانی کمی دشوار است و حتماً باید توسط پزشک متخصص تشخیص داده شود. پس با مشاهده تغییرات به ویژه علائمی مانند خونریزی، رشد و پوسته ریزی حتماً به پزشک مراجعه کنید.

کلینیک زیبایی آوان با در اختیار داشتن بهترین دستگاه ها واستفاده از بهترین متریال مصرفی دارای تاییدیه زیر نظر پزشکان متخصص و مجرب مجموعه آماده ارائه خدمات زیبایی و درمانی به شما عزیزان می باشد. لطفاً برای مشاوره و اطلاع از قیمت ها با شماره های درج شده در سایت تماس حاصل فرمائید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.