گاهی اوقات روی لب یا دهان نوعی برجستگی که حاوی مایع است به وجود می آید که به آن موکوسل یا کیست مخاطی می گویند. این عارضه شبیه به زگیل دهانی می باشد و هنگامی که این مشکل به وجود می آید موجب انسداد غدد بزاقی داخل دهان می گردد.

علائم موکوسل

اغلب روی لب پائینی ایجاد می شود.

معمولاً بدون درد است

دارای بافت نرم است و متورم

معمولاً قطری کمتر از 1 سانتی متر دارد.

موکوسل

انواع کیست موکوسل

کیست مخاطی برون ریز :  از شایع ترین  انواع این کیست ها می باشد و علت اصلی به وجود آمدن آن  ترشح بزاق دهان به درون بافت مجاور است. از نشانه های آن یک برجستگی متورم است که اغلب با زخمی سرباز بدون پوشش مخاطی می باشد که به وسیله بافت های دانه دانه احاطه شده است.

کیست سطحی: این نوع زیر سطح مخاطی دهان ایجاد می شود و به همین دلیل دارای دیواره مخاطی می باشد، این نوع در افراد بالای  50 سال شایع تر می باشد.

کیست کلاسیک: این نوع در لایه ی فوقانی غده بزاقی فرعی ایجاد می شود.

کیست عمیق: این نوع معمولاً  در لایه ی تحتانی غشاء مخاطی به وجود می آید.

دلایل ایجاد mucocele

دلایل مختلفی برای به وجود آمدن این مشکل وجود دارد اما از شایع ترین دلایل می توان به موارد زیر اشاره کرد:

ضربه ناگهانی به دهان

ضربه خوردن به گونه ها

گاز گرفتن لب ها هنگام استرس

سوراخ شدن بافت لب به دلایل گوناگون مانند جراحی

عدم رعایت بهداشت دهان

گاهی اوقات استفاده از خمیرداندان ضد جرم و ایجاد حساسیت

نحوه ی تشخیص موکوسل

تشخیص این نوع کیست ها به علائم بالینی آن بستگی دارد، پزشک با پرسش سوالات  و سابقه ی بیمار می تواند آن را تشخیص دهد و در مواردی با صلاح دید پزشک بیوپسی انجام می شود. درمان بیوپسی در مواردی مانند: کیست های بزرگتر از 2 سانتی متر، پزشک به لیپوم یا سرطان خوش خیم شک کند و هنگامی که هیچ گونه ضربه یا گاز گرفتگی رخ نداده باشد انجام می شود.

درمان موکوسل

درمان این نوع کیست ها به شدت آن بستگی دارد، گاهی اصلاً نیاز به درمان نیست و بعد از مدتی خود به خود از بین خواهد رفت اما گاهی نیاز به درمان می باشد  و درمان های عبارتند از:

شکاف دادن کیست: توسط پزشک متخصص و مجرب با احتیاط تخلیه می شود هنگام شکاف دادن هرگز نباید به رشته های عصبی دهان آسیب وارد شود.

کرایوتراپی: با استفاده از نیتروژن مایع فریز یا سرما درمانی می شود و از بین می رود.

لیزر دی اکسید کربن: برای کندن از ریشه کیست استفاده می شود.

الکتروکوتراسیون: سوزاندن کیست ها

تزریق کورتیکواستروئید ها: هنگامی که تعداد کیست ها زیاد است  و امکان روش های دیگر وجود ندارد از این روش استفاده می شود.

درمان ها و مراقبت های خانگی موکوسل

درمان کیست ها نیاز به صبر و حوصله دارد، یعنی باید به طور مرتب چک شود تا مطمئن شوید دچار عفونت نشده  و یا تغییری در سایز آن ایجاد نشده است.

استفاده از آب نمک رقیق و ولرم می تواند در روند بهبودی موثر باشد.

اگر عادت به گاز گرفتن لب ها به طور دائم دارید بهتر است چاره ای برای ترک این عادت بیاندیشید. یکی از روش های کمک کننده برای ترک این عادت غلط جویدن آدامس می باشد.

عوارض های احتمالی درمان موکوسل

آسیب دیدن عصب های مجاور کانال های بزاقی یا غدد بزاقی موقع جراحی و شکاف دادن کیست

عود مجدد کیست ها

خونریزی

احساس خارش و سوزش ( معمولاً موقتی است)

هنگامی می توان به بهترین شکل موکوسل ها را درمان کرد که تشخیص به موقع و صحیح انجام شود، معمولاً این کیست ها غیر سرطانی و خوش خیم می باشد و برای فرد در دراز مدت مشکلی ایجاد نمی کند و اصلی ترین و مهم ترین مشکل افراد مبتلا احساس درد می باشد. برای درمان به موقع و بهتر بعد از مشاهده علائم حتما به پزشک مراجعه کنید.

کلینیک زیبایی آوان با در اختیار داشتن دستگاه های روز دنیا و استفاده از متریال مصرفی با کیفیت و دارای تاییدیه زیر نظر پزشکان متخصص و مجرب مجموعه، آماده ارائه خدمات زیبایی و درمانی به شما عزیزان می باشد. لطفاً جهت مشاوره و اطلاع از قیمت ها با شماره های درج شده در سایت تماس حاصل فرمایید. برای مشاهده مقالات تقویت مو و درمان ریزش مو به سایت هیر آوان مراجعه فرمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.