بیماری ایکتیوز:گروهی از اختلالات پوستی که موجب حجم زیادی از پوسته های خشک روی سطح بدن می شود. کراتینه شدن پوست به دلیل جدا سازی غیر نرمال یا متابولیسم لایه بیرونی پوست (اپیدرم پوست) سبب می شود. درماتوزهای ایکتیوزیفورم امکان دارد که از نظر ژنتیکی یا تظاهر بالینی  یا حتی بافت شناسی در طبقه بندی قرار گیرد.

 

بیماری ایکتیوز

 

ایکتیوز چیست ؟

 

این بیماری متشکل از 20 بیماری پوستی می باشد که باعث پوسته پوسته شدن و خشکی شدید پوست می گردد. این بیماری به دلیل فلس شدن پوست و شباهت آن به فلس ماهی ایکتیوز نام دارد که یک واژه یونانی است به معنی پوست ماهی است، در این بیماری فرد لایه محافظتی پوست خود را که موجب حفظ رطوبت پوست می شود از دست می دهد و همین طور سلول های جدید با سرعت بالایی ساخته می شوند و سلول های قدیمی به آرامی و کند از بین می روند که این امر سبب تجمع پوسته ها و ضحامت آن می شود.

 

انواع بیماری ایکتیوز

 

این بیماری ممکن است هم از لحاظ ظاهری با خشکی پوست بروز کند و هم در داخل بدن مشکلاتی را به وجود آورد. دو نوع از رایج ترین انواع بیماری ایکتیوز شامل :

 

 

 

ایکتیوز مغلوب وابسته به X

 

این بیماری تنها در مردان اتفاق می افتد و از هر 6000 نفر 1 نفر دچار آن می شود. امکان ابتلا به سرطان بیضه را در مردان بالا می برد و همچنین زنان می توانند ناقل باشند و امکان مشکلات در زایمان برای آن ها پیش آید.

 

ایکتیوز ولگاریس

 

در این بیماری پوسته ها به رنگ سفید، قهوه ای یا خاکستری هستند و معمولاً در ابتدای کودکی ظاهر می شوند. این نوع بیماری را هر 250 نفر یک نفر به آن دچار می شوند.

 

علت ابتلا به ایکتیوز

 

به دلیل اینکه ایکتیوز یک بیماری ژنتیکی است می توند از پدر و مادر به فرد منتقل شود. فرمان تولید پروتئین را در بدن ژن ها می دهند که مشخص کننده عمکلرد بدن و ظاهر شما می باشند. برخی اوقات جهش یا تغییر ژنتیکی منجر به بیماری می شود. هنگامی که ژن ایکتیوز دچار جهش می شود روی سد محافظتی پوست که وظیفه ی رطوبت رسانی به پوست را دارد تاثیر گذاشته و در آن اختلال ایجاد می کند و همچنین سرعت پوست اندازی و رشد سریع سلول های جدید بیماری را تشدید می کند. اگر این ژن را هر دو نفر از والدین فرد یعنی هم مادر و هم پدر داشته باشد احتمال اینکه فرد به بیماری دچار شود بسیار بالاتر از فردی است نسبت به زمانی که فقط یکی از والدین آن دارای این ژن هستند.

 

ایکتیوز اکستابی

 

یک نوع دیگر از بیماری ایکتیوز وجود دارد که فرد در سن بزرگسالی به آن مبتلا می شود و تا کنون علت آن مشخص نشده است اما افراد مبتلا معمولاً دارای شرایط زیر می باشند:

 

بیماران کلیوی

 

کم کاری تیروئید

 

بیماران مبتلا به سرطان لنفوم و هوچکین

 

بیماران مبتلا به HIV

 

بیماری نادر سارکوئیدز که سبب لکه های پوستی همراه با التهاب داخل بدن می شود.

 

 

علائم ایکتیوز

 

معمولاً علائم از بدو تولد یا ماه های ابتدایی ظاهر می شوند که علائم شامل پوسته پوسته شدن و خشکی می باشد و ممکن است در نواحی از بدن مانند : شکم، پاها، صورت، باسن و کف سر باشد. رنگ پوسته ها خاکستری، قهوه ای تیره یا سفید است و امکان دارد که شاهد ترک های نازک یا ضخیم روی آن باشیم. علائم در هوای سرد و خشک شدت می یابد و در هوای گرم بهتر می شود. از دیگر علائم بیماری ایکتیوز می توان به تاول، خارش پوست، قرمزی پوست، درد، خطوط عمیق روی کف پا و دست و پوست سفت و ضخیم که  حرکت کردن را با مشکل مواجه می کند نام برد.

 

درمان ایکتیوز

 

تا کنون متاسفانه درمانی برای این بیماری پیدا نشده است اما می توان با رطوبت رسانی و لایه برداری پوست به طور روزانه از پوسته شدن و خشکی پوست تا حدودی جلوگیری کرد.

 

مراقبت های پوستی بیماری ایکتیوز

 

افرادی که دچار این بیماری هستند حتماً باید به پزشک متخصص مراجعه کنند و معمولاً پزشک برای آن ها کرم، پماد، مرطوب کننده و لوسیون تجویز می کند که باید نکات زیر را هنگام استفاده از آن رعایت کنید:

 

بهتر است از مرطوب کننده ها روی پوستی که هنوز مرطوب است استفاده شود تا رطوبت روی پوست حفظ گردد، بهترین زمان استفاده بعد از استحمام می باشد.

 

به آرامی و با ملایمت پوست های اضافی را لایه برداری کنید ( می توانید این کار را با سنگ پا انجام دهید) تا پوست ها ضخیم را ازبین ببرید .

 

بعد از استحمام موها را شانه کنید تا پوسته ها کف سراز بین برود.

 

از سایر محصولات مفید برای این بیماری می توان به محصولات که حاوی اوره هستند، کرم های لانولین، اسید لاکتیک، پروپیلن گلیکول ،اسید سالیسک و آلفا هیدروکسی اسیده ها اشاره کرد. حتی پزشک می تواند برای رفع عفونت آنتی بیوتیک تجویز کند.

 

 

ایکتیوز شدید

 

سخت شدن حرکات به علت خشکی زیاد پوست

 

گرم شدن بیش از انداز به دلیل کم شدن توانایی تعریق

 

عفونت پوست

 

اختلال در بینایی و شنوایی به دلیل تجمع لایه های پوست در گوش و چشم

 

برای افرادی که دچار ایکتیوز شدید می باشند  داروهای رتینوئید که از ترکیبات ویتامین A می باشد تجویز می گردد تا جلوی پیشرفت پوسته پوسته شدن را بگیرید این دارو می تواند ظاهر پوست را تا حدودی بهتر کند و بهبود بخشد اما روی قرمزی و التهاب تاثیری ندارد. گاهی نیز از مکمل های ویتامین D  برای درمان استفاده می شود.

 

 

تشخیص بیماری ایکتیوز

 

بعضی وقت ها آنقدر این بیماری خفیف است  که ممکن است با یک خشکی ساده اشتباه گرفته شود پس با مشاهده علائم مشابه حتماً به پزشک متخصص مراجعه کنید. نحوه ی تشخیص بیماری توسط پزشک به صورت نمونه گیری پوست و بررسی آن زیر میکروسکوپ می باشد. در برخی موارد نیز بزاق را برای بررسی ژنتیکی مورد آزمایش قرار می دهند.

 

 

کلینیک زیبایی آوان با استفاده از دستگاه های روز دنیا و بهترین مواد مصرفی دارای تاییدیه زیر نظر پزشکان متخصص و مجرب مجموعه آماده ارائه خدمات به شما عزیزان می باشد. لطفاً برای مشاوره و اطلاع از قیمت ها با شماره های درج شده در سایت تماس حاصل فرمائید.

 

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.